HŽ pustio u promet novi elektromotorni vlak

Bez autora
Jul 03 2011

Promotivnom vožnjom od Zagreba do Dugog Sela u nedjelju je javnosti predstavljen prototip elektromotornog niskopodnog vlaka za regionalni prijevoz, koji će od ovog tjedna voziti na relaciji Zagreb-Vinkovci i Zagreb-Sisak. Vlak su zajedno proizveli tvrtke Končar električna vozila i TŽV Gredelj, cijena vlaka je pet milijuna eura, a sav posao stajao je 20 milijuna eura. Vlada je u posljednje dvije godine, unatoč svim restriktivnim mjerama, nastojala što je moguće više odgovoriti potrebama za ulaganje u HŽ, tako da se za ovu godinu planiraju ulaganja od oko 1,5 milijardi kuna, 2012. oko dvije milijarde, a 2013. 2,2 milijarde.

HŽ pustio u promet novi elektromotorni vlakPromotivnom vožnjom od Zagreba do Dugog Sela u nedjelju je javnosti predstavljen prototip elektromotornog niskopodnog vlaka za regionalni prijevoz, koji će od ovog tjedna voziti na relaciji Zagreb-Vinkovci i Zagreb-Sisak.

Vlak su zajedno proizveli tvrtke Končar električna vozila i TŽV Gredelj, cijena vlaka je pet milijuna eura, a sav posao stajao je 20 milijuna eura. Promotivnoj vožnji nazočila je i premijerka Jadranka Kosor, koja je poručila da željeznice moraju biti jedan od stupova hrvatskoga gospodarstva.

»Ovo je plod hrvatskog znanja, pameti i upornosti i želim da ovo bude poruka svima nama kako treba raditi«, kazala je Kosor. Podsjetila je da je Vlada u posljednje dvije godine, unatoč svim restriktivnim mjerama, nastojala što je moguće više odgovoriti potrebama za ulaganje u HŽ, tako da se za ovu godinu planiraju ulaganja od oko 1,5 milijardi kuna, 2012. oko dvije milijarde, a 2013. 2,2 milijarde. Premijerka je izrazila nadu da će rast hrvatskoga gospodarstva biti takav da će ulaganja moći biti i nešto veća.

Promociju novog vlaka iskoristila je i da podsjeti kako će 1. srpnja 2013. Hrvatska postati članica EU-a.

»Svladavali smo moge uzbrdice, zbog raznih poteškoća više smo vozili uzbrdo, ali došli smo do trenutka kad je jedna velika nizina pred nama i vozimo u postaju koja se zove punopravno članstvo Hrvatske u EU«, zaključila je.

Novi vlak dugačak je 75 metara, ima kapacitet od 212 sjedećih i 220 stajaćih mjesta, a najveća brzina mu je 160 kilometara na sat. Ima osam vrata za brzu izmjenu putnika, a putnički je prostor klimatiziran i pokriven videonadzorom. Vlak kao sustav i svi njegovi glavni dijelovi - glavni elektromotorni pogon, sustav upravljanja i komunikacija, kolni ormari, okretna postolja i drugo - razvijeni su u Končaru koji je financirao sav trošak razvoja.

Predsjednik Uprave HŽ-a Zlatko Rogožar istaknuo je da je prototip vlaka izrađen u rekordnom roku od 15 mjeseci, a najavio je kako ubrzo slijedi potpisivanje ugovora za proizvodnju još sedam vlakova. Planira se do 2015. izraditi 41 vlak, što će stajati 200 milijuna kuna. Prema Rogožarovim riječima, HŽ odgovara na krizu vrhunskim proizvodom.

HŽ je, inače, naručio tri prototipa vlakova - elektromotorni vlak za gradsko-prigradski promet koji se dovršava u Gredelju, a do jeseni bi trebao biti gotov i prototip dizel-električnog vlaka za regionalni promet.

Predsjednik Uprave Končara elektroindustrije Darinko Bago istaknuo je da je proizvodnja vlakova za HŽ jako bitna za Končar i Gredelj zbog stjecanja referencija za inozemno tržište. Spomenuo je da je udio domaćih komponenti u novom vlaku između 65 i 75 posto, dok bi u serijskoj proizvodnji taj udio trebao biti veći od 75 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik